Intocht Sinterklaas 2017

      Reacties uitgeschakeld voor Intocht Sinterklaas 2017

Zaterdag 25 november was het dan eindelijk zover. Sinterklaas zou met een luchtballon aankomen in Bovensmilde. Al in de morgen liepen er pieten door het dorp om chocoladeletters uit te delen aan alle 60 plussers die lid zijn van de Oranje Feest Vereniging.

Om twintig voor twee waren de eerste pieten aan aanwezig in de J. de Walstraat om de landing van de luchtballon voor te bereiden. Met stoepkrijt werd er een groot kruis op de weg getekend zodat de Sint vanuit de lucht kon zien waar de luchtballon moest landen. Ook de kinderen mochten meehelpen met het tekenen van het kruis.

De kinderen maken samen met de pieten een groot kruis op de weg.

De Hoofdpiet hield ondertussen een interview met de weerman Jan Lelleboer. Deze weerman hield met zijn meetapparatuur steeds de windrichting en windkracht in de gaten.

Weerman Jan Lelleboer meet de windkracht en richting.

Opeens komt de weerman tot de ontdekking dat de wind begint te draaien en dit heeft direct invloed op de luchtballon met Sinterklaas die op dat moment onderweg is naar Bovensmilde. Er ontstaat lichte paniek bij de hoofdpiet want dit was niet de bedoeling ! Lukt het nu nog wel om Sinterklaas aan het begin van de J. de Walstraat te laten landen.

De kinderen wachten vol spanning op wat er komen gaat.

Op dat moment komt er gelukkig een politieman aanrijden en deze vraagt aan de Hoofdpiet wat er aan de hand is. De Hoofdpiet legt het hele verhaal uit en de politieagent neemt met zijn portofoon contact op met de politiepost in Smilde. Vanuit Smilde ziet de hoofdcommissaris een luchtballon in de lucht die alle kanten op gaat. Gaat dit wel goed komen ?

Gelukkig daar is de politie.

De kinderen en de pieten wachten vol spanning af wat er gaat komen.

Alle kinderen wachten vol spanning af.

Opeens komt er vanuit de Schoolstraat een grote tractor aanrijden. De pieten beginnen te schreeuwen “Sinterklaas, Sinterklaas !” En ja hoor wie zit daar achter op de wagen ? Het is Sinterklaas. Wat was er nou gebeurd ? Sinterklaas was samen met de ballonpiet geland in de hooiberg van boer Timmermans. Boer Timmermans was wel even geschrokken maar realiseerde zich direct dat er in Bovensmilde allemaal kinderen op de Sint stonden te wachten. Timmermans had direct een tractor met wagen gepakt en was zo lief geweest om Sinterklaas en de ballonpiet naar de J. de Walstraat te brengen. Wat was de Hoofdpiet blij dat de Sint er was ! Alleen Sinterklaas was wel verdrietig en een klein beetje boos op de Ballonpiet. Tot overmaat van ramp hield één van de pieten het trapje waarmee Sinterklaas van de wagen wou klimmen  niet goed vast en viel de Sint ook nog bijna op de grond.

Sinterklaas viel bijna van het trapje.

De Hoofdpiet stelt voor om eerst maar in optocht door Bovensmilde te gaan en daarna in de Molo Oekoe maar eens uit te zoeken wat er is mis gegaan.

In optocht door het dorp met de politie voorop.

Als de stoet met Sint, Pieten en kinderen dan uiteindelijk bij de Molo Oekoe aan komt mogen alle kinderen plaatsnemen in de feestzaal.

Alle kinderen hebben een zit plaatsje gevonden.

Terwijl de kinderen “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” zingen komt de Sint de feestzaal binnen.

Sinterklaas samen met de Hoofdpiet en de ballonpiet op het podium.

De Hoofdpiet wil nu wel eens weten van de Ballonpiet wat er precies is gebeurd. De Ballonpiet verteld dat ze zich een beetje heeft vergist. Elk jaar varen ze met een boot naar Nederland en ze dacht daarom dat ballonvaren bijna hetzelfde was. Maar toen de Ballonpiet in de luchtballon zat ontdekte ze dat er geen stuur in zat. En ook de gebruiksaanwijzing van de luchtballon had ze niet gelezen ! Toen de wind ook nog eens ging draaien was het helemaal mis gegaan en waren ze bij boer Timmermans in het hooi geland. Sinterklaas vertelde dat er zoveel hooi lag dat de Sint en de Ballonpiet elkaar kwijt waren in de hooiberg. De Sint was nu wel verdrietig en vond dat de Ballonpiet beter had moeten lezen en luisteren.

De Ballonpiet kijkt een beetje zielig.

Maar wat was dat nu ? De Ballonpiet moest steeds niezen ! De Hoofdpiet vroeg of ze ziek was en de Ballonpiet vertelde dat ze hooikoorts had. Dat vonden de Sint, de Hoofdpiet en de kinderen toch ook we zielig en uiteindelijk hebben ze samen besloten de Ballonpiet haar fouten te vergeven. En om de feestvreugde nog groter te maken was er een cadeautje voor alle kinderen in de zaal. We kunnen terugkijken op een geslaagde Sinterklaas intocht en hopen hem volgend jaar weer te mogen begroeten in Bovensmilde.

Alle kinderen krijgen een cadeau mee naar huis.

Klik hier om de intocht door middel van foto’s terug te kijken.