Afgelopen zaterdag kwamen we met zo’n tachtig mensen op de begraafplaats in Bovensmilde samen om zij die voor onze vrijheid gestorven zijn te herdenken.
Bijzonder tijdens deze eerste dodenherdenking in Bovensmilde was het verhaal van de heer Sterken die ons meenam naar april 1945 toen hij als zestienjarige jongen in de landerijen eieren zocht. Uiteindelijk vonden de jongens het lichaam van de verdronken SAS soldaat Gabriel de Sablet. Dankzij het verhaal van de heer Sterken kregen de aanwezigen en beeld van de belevenissen van een gewone Nederlandse jongen die ongewild geconfronteerd wordt met de gevolgen van de oorlog waarin hij op dat moment opgroeit.
Vanuit CBS de Wingerd waren er drie kinderen aanwezig die een zelfgeschreven verhaal voordroegen waarin het leed dat de oorlog voortbrengt het onderwerp was.
Na de twee minuten stilte die werden ingeleid door de taptoe en afgesloten door het Wilhelmus volgde de bloemlegging bij het graf van Gabriel de Sablet en Jan Boer. Waarna de de aanwezigen in een rij rij langs beide graven liepen en eventueel hun zelf mee gedragen bloemen op de graven legden.
Na afloop van de herdenking kwam een deel van de aanwezigen nog samen in het Buurtinfohuis om gezamenlijk onder het genot van een kop koffie deze bijzondere eerste herdenking in Bovensmilde af te sluiten.
De organisatie wil muziekvereniging OBK bedanken voor hun medewerking aan deze eerste gezamenlijke dodenherdenking in Bovensmilde.