Als je het heden wilt begrijpen, moet je het verleden kennen

      Reacties uitgeschakeld voor Als je het heden wilt begrijpen, moet je het verleden kennen

Op 31 augustus 1889 vierde Nederland voor het eerst prinsessedag op de verjaardag van prinses Wilhelmina. Liberale politici hadden bedacht dat Nederland een nationale feestdag nodig had met de monarchie als bindende factor. Limburger of Groninger, katholiek of protestant, dat hoorde niet zoveel uit te maken. Inwoners van het koninkrijk Nederland moesten zich vooral Nederlander voelen. Vanaf dat moment begonnen er in Nederland Oranje Verengingen ontstaan die op deze nationale feestdag allerlei feestelijke activiteiten organiseerden.

Prinses Wilhelmina in 1885.

In Bovensmilde ontstond ook zo’n vereniging die zich als doel had gesteld om deze nationale feestdag niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Door de jaren heen is er echter veel informatie verloren gegaan over de oorsprong van deze Oranje Vereniging en welke personen zich in het verleden hebben ingezet om de vereniging naar het ledenaantal te laten groeien zoals we dat heden ten dage kennen.

Aankondiging Prinsessedag gemeente Amsterdam.

“Als je het heden wilt begrijpen, moet je het verleden kennen.”

Daarom willen wij als Oranje Feest Vereniging de inwoners van Bovensmilde het volgende vragen.

  • Wie heeft er nog informatie over het ontstaan van de vereniging en over de personen die zich door de jaren heen hebben ingezet voor de vereniging.
  • Zijn er nog mensen in Bovensmilde die oude affiches, foto’s of krantenknipsels hebben die betrekking hebben op de historie van de vereniging.

Indien u in het bezit bent van bovenstaande informatie willen wij u vragen om contact met ons op te nemen via onze Facebookpagina of via het mailadres: info@ofvbovensmilde.nl

Wij willen u alvast hartelijk bedanken voor de moeite die u neemt om onze historie in beeld te brengen.