Herdenken

Beste inwoners van Bovensmilde,
Vorig jaar hebben we samen de oorlogsslachtoffers herdacht en in het bijzonder Jan Boer en Gabriel de Sablet. Deze twee mannen hebben gestreden voor onze vrijheid en liggen begraven op de begraafplaats in Bovensmilde (u kunt het verhaal van Jan Boer en Gabriel de Sablet lezen door hier te klikken).

Dodenherdenking Bovensmilde 2019.

Dit jaar lukt het door de COVID-19 uitbraak niet om samen te komen voor deze herdenking. Onze vrijheden waarvoor zij zo hard hebben gestreden zijn beperkt.  

En juist nu 75 jaar na de bevrijding beseffen we ons hoe belangrijk vrijheid is. 

Toch willen wij als vereniging ook in deze tijd met beperkingen de mannen en vrouwen eren die voor onze vrijheid zijn gestorven. Daarom geven wij jullie de mogelijkheid om digitaal een bloemstuk te leggen met een boodschap voor de vrijheid.

Reageren kan door onderstaand formulier in te vullen. De velden naam en e-mail zijn niet verplicht bij het achterlaten van een reactie. Reacties kunnen ten met 5 mei worden achtergelaten op deze webpagina.

Namens het bestuur van de Oranje Feest Vereniging Bovensmilde.

5 gedachten over “Herdenken

 1. Gerrie

  Jan Boer is de broer van mijn oma. Hij is altijd in haar gedachten geweest, ook hebben oma en mijn vader er voor gezorgd dat wij hem en alle oorlogsslachtoffers dankbaar zijn voor hun inzet voor onze vrede.

 2. andre

  Het is een beetje een dag met een dubbel gevoel. Enerzijds zou ik vanavond met 60 andere veteranen deel uitmaken van het erecouloir op de Dam in Amsterdam tijdens de nationale herdenking. Een hele eer, het is dit jaar 25 jaar geleden, dat ik terugkwam uit Bosnie. Anderzijds, nog geen twee maanden dat ik terug was, kreeg ik het bericht dat er een Nederlandse VN Militair was verongelukt in Bosnie. Precies op plaats waar ik ook heb gestaan. Iets wat je nooit meer zal vergeten. En dan denk je wel eens terug, wat als die mortiergranaat een paar maand eerder was afgeschoten ????? Ik heb het geluk, dat ik hier in vrijheid mag leven, maar ik heb ook de andere kant van de medaille meegemaakt. En dan pas weet je wat echte vrijheid betekend. Ik hoop voor een ieder dat we allen die hebben gestreden voor de vrijheid en zijn omgekomen in de oorlog en alle andere vredesmissies vanavond mogen herdenken. En dat we op 5 mei ondanks de corona onze vrijheid mogen vieren.

 3. Marco

  Heel veel respect voor al die mensen die destijds op alle verschillende manieren gevochten hebben voor onze vrijheid. Zo belangrijk dat we dat door blijven geven aan de volgende generaties: vrijheid is niet vanzelfsprekend.

 4. Mirjam

  Het is raar om eens mee te maken hoe het is om je huis niet te kunnen en mogen verlaten omdat er gevaar dreigt. Dit keer is het een onzichtbare vijand, ook een soort oorlog. Het doet mij meer kunnen inleven in het leven van oorlogstijd van de tweede wereldoorlog, de angst, de eenzaamheid, het gevoel van gevaar. Hoe vreemd ook, ik voel me daardoor toch vrij in mijn beperkingen van de tijd van nu. En daarom leg ik een bloem ter herdenking aan de oorlog.

 5. Pieter

  Vanaf mijn geboorte ben ik nooit beperkt geweest in mijn vrijheid. Nu we een Corona crisis doormaken besef ik me des te meer dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom moeten we degenen blijven eren die voor onze vrijheid stierven.

Gesloten voor reacties.